Vine Architecture Studio

Talk to us

Vine Architecture Studio
1st Floor
132 Whitechapel Road
London
E1 1JE

T +44 (0) 207 377 5465
E [email protected]

{{ blok.Title }}

Mile End Road

How do you seamlessly unify the functions of living under one roof?

The plan of this refurbished top-floor apartment in Mile End, east London, is defined by actions, not rooms, giving a fluid and flexible space. The host building has an art deco frontage but little of that character remained inside, and the existing apartment was in a state of disrepair, accessed through a hallway shared with the offices below. We rationalised its layout, retaining the intersecting, load-bearing masonry that subdivided the space into four quarters, to give four zones for washing, dining, relaxing and sleep.

'We focused on achieving harmony between the space and its finishes'

A change of floor level and valleys in the pitched roof help to reinforce these zones, the resulting undulating ceiling height animating the space. We added wall-to-wall rooflights which wash the apartment with soft north light. Outside, a vivid yellow spiral stair contrasts with the simple oak finishes and pale brickwork, leading up to a private elevated terrace on the rooftop.

Read more
ImagesDiagramsDrawings

Mile End Road

How do you seamlessly unify the functions of living under one roof?

The plan of this refurbished top-floor apartment in Mile End, east London, is defined by actions, not rooms, giving a fluid and flexible space. The host building has an art deco frontage but little of that character remained inside, and the existing apartment was in a state of disrepair, accessed through a hallway shared with the offices below. We rationalised its layout, retaining the intersecting, load-bearing masonry that subdivided the space into four quarters, to give four zones for washing, dining, relaxing and sleep.

'We focused on achieving harmony between the space and its finishes'

A change of floor level and valleys in the pitched roof help to reinforce these zones, the resulting undulating ceiling height animating the space. We added wall-to-wall rooflights which wash the apartment with soft north light. Outside, a vivid yellow spiral stair contrasts with the simple oak finishes and pale brickwork, leading up to a private elevated terrace on the rooftop.

Project details
Category

Architecture

Location

Mile End, LB Tower Hamlets

Client

Capital Estates Limited

Year

2017-2018

Awards

Architects Journal Retrofit Awards 2019 - Winner

Dezeen Awards 2019 - Longlisted

Architizer A+Awards 2019 - Special Mention

British Homes Awards 2019 - Shortlisted

New London Architecture - Don't Move Improve Awards 2019 - Shortlisted

Publications

Architects Journal

Dezeen

Wallpaper Magazine

London Evening Standard

Elle Decor

Images

Nicholas Worley

Vine Architecture Studio

Back to the top

Related