Vine Architecture Studio

Talk to us

Vine Architecture Studio
1st Floor
132 Whitechapel Road
London
E1 1JE

T +44 (0) 207 377 5465
E [email protected]

{{ blok.Title }}

Capital Corner

Does the city yard have a place in twenty-first-century London?

The urban grain of many inner London suburbs is textured with yards and mews, tucked away from the principal streets and traditionally offering space for small-scale industry and production. For us, these yards present an opportunity to not only create more contemporary workspaces but also precious pockets of public realm.

'Our new piece of public realm is protected from traffic and noise, offering a moment of serenity in the city'

The site at Capital Corner fronts onto Whitechapel Road and, to the east, New Road, and is currently used as a private car park. Our proposals, winner of the Workplaces category in the New London Awards in 2019, restore this back-of-house space to the community as a public yard, protected by two new buildings with commercial creative studio spaces and shops. The relatively simple forms of the buildings are based on the grid and rhythm of the existing street, and infill existing voids to reinforce the urban block.

Read more
RendersModelDrawingsImages

Capital Corner

Does the city yard have a place in twenty-first-century London?

The urban grain of many inner London suburbs is textured with yards and mews, tucked away from the principal streets and traditionally offering space for small-scale industry and production. For us, these yards present an opportunity to not only create more contemporary workspaces but also precious pockets of public realm.

'Our new piece of public realm is protected from traffic and noise, offering a moment of serenity in the city'

The site at Capital Corner fronts onto Whitechapel Road and, to the east, New Road, and is currently used as a private car park. Our proposals, winner of the Workplaces category in the New London Awards in 2019, restore this back-of-house space to the community as a public yard, protected by two new buildings with commercial creative studio spaces and shops. The relatively simple forms of the buildings are based on the grid and rhythm of the existing street, and infill existing voids to reinforce the urban block.

Project details
Category

Architecture

Location

Whitechapel, LB Tower Hamlets

Client

Capital Estates Limited

Year

2017-2018

Awards

New London Architecture Awards 2019 - Winner

Images

Forbes Massie

Vine Architecture Studio

Back to the top

Related